Sikring af Johanneskirken i Bergen

Bergen Stillas har påtaget sig et af sine største projekter til dato - Johanneskirken som er ved at smuldre og falde fra hinanden. Kirken er den tredjehøjeste bygning i Bergen med sine 61 meter over jorden. Men alder og højde er ikke det eneste, der er unikt ved kirken. Den har også en ret speciel form. Bergen Stillas nuværende fokus har været at sikre kirken med et skræddersyet stillads.

Vartegn med en ret speciel form

Bergen Stillas har påtaget sig et af sine største projekter til dato - Johanneskirken i Bergen, Norge. Kirken, der er tegnet af arkitekten Herman Major Backer i nygotisk stil og stod færdig i 1894, er nu et af Bergens mest genkendelige vartegn med udsigt over den norske vestkystby.

Kirken er den tredjehøjeste bygning i Bergen med sine 61 meter over jorden. Men alder og højde er ikke det eneste, der er unikt ved kirken. Den har også en ret speciel form. Kirkens søjler gør geometrien næsten pyramideformet, bredere i bunden og smallere hele vejen op til klokketårnet. Fredrik Larsen fra Bergen Stillas fortæller om det udfordrende projekt.

- For at bygge et skræddersyet stillads var vi nødt til at lave en 3D-tegning og et koncept for stilladset baseret på tegninger, som bestod af mange mindre dele med præcise dimensioner. Kirkens unikke form og højde gav nogle udfordringer undervejs, og som du kan forestille dig, var det meget vigtigt at gøre det rigtigt fra starten.

Sikre bygningen med stilladser

Bergen Stillas nuværende fokus har været at sikre kirken, da den er ved at smuldre og falde fra hinanden. Vedligeholdelsen af Johanneskirk er blevet forsømt, men skaderne er også blevet fremskyndet af klimaet i Bergen, som har en optønings- og frysecyklus på en enkelt dag. Stenen mættes med vand, og når frosten kommer, revner den. 

Så det første skridt er at tage sikkerheden alvorligt og sikre bygningen med stilladser. Kirken vil være åben som normalt for offentligheden, og med alle besøgende i tankerne bliver indgangsområdet pakket ind og sikret på alle sider. Senere, når finansieringen er på plads, er der planlagt en totalrenovering af det udvendige og indvendige. Det kan dog tage 3-5 år, før det sker. Så bliver Bergen Stillas nødt til at bygge stilladset endnu højere.

Fredrik Larsen er stolt over, at virksomheden blev tildelt det prestigefyldte projekt og bemærker, at nøglen til at finde den rigtige løsning har været hjælpen fra HAKI.

- Dette er et vartegn, som alle kender til, og som alle indbyggere i Bergen kan se. At være en del af bevarelsen af det gør os meget stolte. En nøgle til at finde den bedste løsning under projektet var den hjælp, vi fik fra den tekniske support hos HAKI. Deres erfaring og viden er uvurderlig, og når du har brug for at træffe en hurtig og korrekt beslutning, er de kun et opkald væk!