Ombygning af den offentlige sauna i Göteborg

Ombygningen af den spektakulære offentlige sauna i Jubilæumsparken i Göteborg har været i fuld gang siden efteråret 2023. Saunaen, som er placeret på en såkaldt duc d’albe i Göta elv, har været i brug siden 2015, men prototypen skal nu bygges op fra bunden for at sikre, at den er egnet til permanent brug.

Til specialløsningen blev der brugt HAKI alu-drager og HAKI Universal, samt HAKI BIM til designberegninger og tegninger i 3D.

Bliver ombygget til permanent brug

Visionen for Jubilæumsparken var at skabe et naturligt samlingssted og et grønt område med plads til forskellige aktiviteter. Arkitekterne fra Raumlabor Berlin designede og byggede den offentlige sauna sammen med borgerne i Göteborg. Saunaen er blevet et elsket sted sammen med det nyligt tilføjede havnebad, og derfor blev det besluttet at gøre den permanent for at bevare dens naturlige plads i parken.

Største delen af saunaen er blevet skrottet og vil blive genopbygget fra bunden på grund af skimmelangreb. Af det genbrugsmateriale, som saunaprototypen har bestået af, vil facadepladerne blive genbrugt, og dermed bevarer saunaen sit karakteristiske udseende og design.

HAKI alu-drager og HAKI Universal

Forud for ombygningen, til en permanent sauna, fik HAKIs kunde Eriks Ställningar AB til opgave at designe og bygge stilladset omkring saunaen.

Materialet, der blev brugt til bunden, var HAKI 750 alu-drager, og oven på dem blev der monteret HAKI 450 alu-drager. Fra bunden og op blev det alsidige HAKI Universal stillads brugt.

- En af de største udfordringer ved dette projekt er, at den duc d’albe, som saunaen står på, er mindre end den bredeste del af saunaen, så vi måtte først skabe en base og derefter udvide den yderligere for at få en stor nok platform at arbejde på, siger Erik Eriksson, medejer af Eriks Ställningar.

Designberegninger med HAKI BIM

Andre udfordringer, der skulle tages højde for, var vindbelastninger og stilladsets stabilitet. For at lette planlægningen og sikre, at arbejdet med den specielle løsning kunne udføres sikkert, lavede HAKIs erfarne ingeniører designberegninger og tegninger i 3D med det digitale værktøj HAKI BIM. En virtuel model af bygningens ydre muliggør næsten 100 procents nøjagtighed i leveringen af stilladsmaterialer.

- Præcisionen og detaljeringsgraden i BIM-modellen gør stilladsdesignet meget nemmere og hurtigere at bygge for stilladsmontørerne, og frem for alt mere sikkert, siger Magdalena Evertsson, chef for teknisk support og projektingeniør hos HAKI.

Sikre ligevægt og styrke strukturen

Under nedtagningen af saunaprototypen skulle stilladset delvist demonteres i den ene side for at gøre plads til stålrammen, der skulle løftes ud med en kran. Det krævede yderligere designberegninger for at sikre ligevægt og styrke strukturen, før stilladset blev samlet igen.

Den permanente sauna forventes at være færdig i foråret 2024.

Allmänna bastun Frihamnen_3_20220117.jpg